MENU

Trądzik-w czym tkwi problem?


Dbam o cerę,ale trądzik nie ustępuje.Co robić?

Przede wszystkim należy znaleźć przyczynę powstawania oraz zaostrzania zmian trądzikowych.

  • Może to być podłoże hormonalne, tutaj nie pomogą drogeryjne czy apteczne preparaty,warto zrobić szczegółowe badania hormonalne.
  • Dieta.Co jemy? Różne produkty mogą powodować zaostrzanie się zmian trądzikowych.Nie jest to twardy schemat że czekolada,kakao i słodycze powodują trądzik.Jest to metoda prób,u każdego zmiany powoduje coś innego.
  1. Białko.Produkty białkowe mogą powodować zaostrzanie się zmian i powstawanie nowych.W tym przypadku należy zrezygnować z mleka i jego przetworów,jaj itd.Należy zainteresować się dietą bez białkową.
  2. Cukier.A właściwie wysoki indeks glikemiczny.Niżej wklejam Wam tabele IG


Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja0
Kawa, herbata0
Majonez (jaja, olej, musztarda)0
Owoce morza0
Ryby0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)0
Śmietana kwaśna0
Sos sojowy (bez cukru)0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy0
Wino wytrawne (czerwone, białe)0
Wołowina0
Ocet5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)5
Skorupiaki5
Awokado10
Agawa (syrop)15
Agrest złoty15
Brukselka15
Cebula15
Cukinia15
Cykoria15
Czarna porzeczka15
Fasolka pnąca15
Fasolka szparagowa15
Grzyby15
Imbir15
Kalafior15
Kapusta15
Kiełki (fasoli mung, soi, …)15
Kiszona kapusta15
Koper15
Korniszony (bez cukru)15
Mączka chleba świętojańskiego15
Migdały15
Ogórek15
Oliwki15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje15
Orzeszki ziemne (fistaszki)15
Papryczki Chili15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)15
Pesto15
Piniola15
Por15
Rabarbar15
Rzodkiew15
Sałata15
Seler naciowy15
Soja15
Szczaw15
Szparagi15
Szpinak15
Tofu15
Zarodki (pszenne)15
Acerola20
Artiszoki20
Bakłażan20
Czekolada gorzka (>80% kakao)20
Czereśnie20
Fruktoza20
Jogurt sojowy20
Kakao (bez cukru)20
Karczochy20
Pędy bambusa20
Śmietana sojowa20
Sok cytrynowy (niesłodzony)20
Sos z tamaryndy (bez cukru)20
Agrest niebieski25
Borówki25
Czekolada gorzka (>70% kakao)25
Czerwona porzeczka25
Fasola mung, flagolet25
Humus25
Jeżyny25
Mąka sojowa25
Maliny25
Masło migdałowe25
Masło z orzechów laskowych25
Pestki z dyni25
Truskawki25
Wiśnie25
Zielona soczewica25
Buraki surowe czerwone30
Ciecierzyca gotowana30
Czerwona soczewica30
Czosnek30
Dżem słodzony sokiem owocowym30
Grejpfrut30
Gruszka30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)30
Mandarynki30
Marakuja30
Marchew surowa30
Marmolada bez cukru30
Migdałowe mleko30
Mleczko owsiane (niegotowane)30
Mleko odtłuszczone w proszku30
Mleko sojowe30
Morele świeże30
Pamelo30
Pomidory30
Rzepa, brukiew (surowe)30
Soczewica żółta30
Twaróg odtłuszczony30
Amarant ziarno35
Biała fasola35
Brzoskwinie35
Ciecierzyca z puszki35
Czarna fasola35
Drożdże35
Drożdże piwne35
Dziki ryż35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c35
Figi świeże35
Granat35
Groszek zielony35
Jabłka duszone35
Jabłka suszone35
Jabłko (świeże)35
Jogurt odtłuszczony35
Kukurydza antyczna indiańska35
Kwinoa (komosa ryżowa)35
Lody słodzone fruktozą35
Mąka z ciecierzycy35
Musztarda Dijon35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )35
Nektarynki35
Pigwa35
Pomarańcze35
Pomidory suszone35
Przecier pomidorowy35
Seler surowy (korzeń)35
Śliwki35
Sok pomidorowy35
Sorbet jabłkowy35
Słonecznik35
Wasa™35

Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach40
Fasola z puszki40
Figi suszone40
Gryka40
Kasza gryczana40
Laktoza40
Maca (z mąki pp)40
Makaron z mąki razowej - al dente40
Marchwiowy sok40
Masło orzechowe (bez cukru)40
Mleko kokosowe40
Morele suszone40
Otręby (owsiane i pszenne)40
Owies40
Pigwa konserwowa (bez cukru)40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)40
Płatki owsiane (niegotowane)40
Śliwki suszone40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)40
Ananas (świeży)45
Banany niedojrzałe45
Chleb pp stostowany45
Chleb żytni (z mąki pp)45
Jęczmień (ziarno)45
kaszka pszenna bulgul45
Kokos45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)45
Makaron : typ Capellini45
Płatki śniadaniowe pełne45
Ryż basmati brązowy45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)45
Tosty z chleba z mąki pełnej45
Winogrono (zielone i czerwone)45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)45
Żurawina45
Bataty - słodkie kartofle50
Chayote - dyniowaty50
Chleb orkiszowy50
Ciasto z mąki pp (bez cukru)50
Couscous ( pełne ziarno)50
Jabłkowy sok (niesłodzony)50
Kiwi50
Makaron z pszenicy durum50
Mango50
Muesli (niesłodzone)50
Owoce lichee50
Persymona, kaki50
Ryż basmati50
Ryż brązowy50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)50
Sok jabłkowy (niesłodzony)50
Sok żurawinowy ( niesłodzony)50
Surimi ( paluszki krabowe)50

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki55
Czerwony ryż55
Ketchup55
Maniok55
Musztarda (z cukrem)55
Nutella®55
Papaja55
Sok winogronowy (niesłodzony)55
Sok z mango (niesłodzony)55
Spaghetti (ugotowane na miękko)55
Sushi55
Banany dojrzałe60
Jęczmień dmuchany60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)60
Kasza manna60
Kasztan60
Lazania (makaron z pszenicy durum)60
Lody słodzone cukrem60
Majonez z cukrem60
Melon60
Miód60
Mleko tłuste60
Morele z puszki60
Owsianka60
Pizza60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)60
Ryż długoziarnisty60
Ananas z puszki65
Buraki gotowane65
Chleb "razowy" (z białej mąki)65
Chleb pełnoziarnisty65
Chleb żytni z białej mąki65
Dżem z cukrem65
Kukurydza65
Kuskus65
Mąka kasztanowa65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp..65
Muesli (z cukrem, miodem itp.)65
Pigwa konserwowa (z cukrem)65
Rodzynki65
Syrop klonowy65
Tamarynda (słodzona)65
Ziemniaki w mundurkach65
Amarantus dmuchany70
Bagietka70
Biały ryż70
Biszkopt70
Brązowy cukier70
Bułki70
Chipsy70
Chleb ryżowy70
Cukier70
Daktyle suszone70
Kasza jęczmienna70
Kleik70
Maca (z białej mąki)70
Mąka kukurydziana70
Makaron z białej mąki70
Melasa70
Napoje (słodzone)70
Polenta70
Proso70
Ravioli70
Risotto70
Rogalik70
Sucharki70
Tacos70
Ziemniaki gotowane70
Arbuz75
Dynia75
Kabaczek75
Bób gotowany80
Marchew gotowana80
Puree80
Biała mąka85
Mleko ryżowe85
Pasternak85
Prażona kukurydza85
Płatki kukurydziane85
Ryż dmuchany85
Ryż paraboliczny85
Rzepa, brukiew (gotowane)85
Seler gotowany (korzeń)85
Tapioka85
Chleb z białej mąki90
Mąka ziemniaczana90
Mąka ryżowa95
Ziemniaki pieczone95
Ziemniaki zasmażane95
Glukoza100
Skrobia modyfikowana100
Piwo - maltoza110
 U mnie głównym winowajcą jest właśnie wysoki IG.Staram się jeść tylko produkty z niskim i średnim IG,na te z wysokim nawet nie spoglądam. 
Zrezygnowałam z alkoholu ponieważ zauważyłam,że po piątkowym piwku cera wygląda znacznie gorzej,pojawiają sie nowe zmiany których bardzo ciężko mi się pozbyć.Moje przebarwienia na policzkach to właśnie zasługa zeszłorocznej majówki,zaszalałam wtedy no.Wyeliminowałam z diety również jasne pieczywo.Dieta sprawdzi sie również u osób,które chcą schudnąć,takie dwa w jednym :) Ja nawet nie wiem kiedy zeszło ze mnie 5 kilo,nie cieszę się z tego powodu jednak ponieważ bardzo chciałabym przytyć.Jeśli nie chcecie tracić na wadze to przy takiej diecie warto zwiększać porcje posiłków i jeść częściej.
  • Używki
Alkohol-wiadomo,dla dobra cery wypadałoby zrezygnować.Alkohol nie tylko zaostrza zmiany trądzikowe,ale również przyczynia się do szybszego starzenia się cery,powstawania zmarszczek.
Papierosy również mają zły wpływ na cerę,ale o tym zapewne wie każdy palacz.Ja rzuciłam palenie rok temu i jest o niebo lepiej :)
  • Słońce.Nasze kochane słońce.Odpowiedzialne za powstawanie przebarwień,piegów,oparzenia,raka skóry...mimo to niektórzy twierdzą że opalanie się poprawia stan cery trądzikowej.Czy aby na pewno?Skóra pod wpływem promieniowania produkuje więcej melaniny,przez co ciemnieje,a wszelkie zmiany stają się mniej widoczne niż na bladej skórze.Stają się mniej widoczne,ale nie znikają.Na początku występuje poprawa cery poprzez wysuszenie zmian trądzikowych,niedługo po tym gruczoły łojowe zaczynają pracować intensywniej co prowadzi do większego wydzielania sebum.To z kolei stanowi idealne środowisko do namnażania się bakterii odpowiedzialnych za powstawanie zmian trądzikowych.Oczywiście opalenizna wszystko przykryje,przez co zmiany staną się mniej widoczne.Dlatego największe nasilenie trądziku obserwuje się jesienią.Właśnie wtedy pokazują się niekorzystne efekty opalania.
  • Woda.
Sprawa pierwsza.Ile płynów dziennie dostarczamy organizmowi? Jest to bardzo ważne.Odpowiednio nawodniony organizm,to zdrowy organizm a co za tym idzie-zdrowa cera.Dziennie powinno się wypić przynajmniej 1,5-2 litrów płynów.A co nawadnia najlepiej? Woda :) Bardzo ważne jest to, żeby nie pić duszkiem.To sprawia,że szybko chce nam się siku,a co za tym idzie? Wraz z moczem wypłukują się składniki mineralne dostarczane do organizmu.Dlatego należy pić powoli,a nie chlusnąć całą szklankę na raz ;)
Sprawa druga.Jaką wodą codziennie myjesz twarz? Woda w kranie jest zazwyczaj twarda, zawiera spore ilości chloru itd.Spróbuj przez 2 tygodnie myć twarz przegotowaną wodą,lub taką z butelki(niegazowaną).Jestem pewna że zauważysz różnicę :)
  • Osuszanie twarzy po myciu.
Nie wolno wycierać twarzy w ręcznik,w który wycieramy resztę ciała,a już dopiero w ręcznik z którego korzystają inne osoby.Ręcznik jest idealnym miejscem do namnażania się bakterii,poprzez ciągłą wilgoć.Twarz najlepiej wycierać ręcznikiem papierowym-jest to najbardziej higieniczne rozwiązanie.
  • Agresywne oczyszczanie twarzy
Żele przeznaczone do mycia cery trądzikowej,zazwyczaj zawierają mocne detergenty,alkohol.Te antybakteryjne również.Zbyt agresywnie oczyszczana cera bardzo szybko się buntuje.Bardzo ważne, aby środek,którym myjemy twarzy był łagodny.O mydle nawet nie myślcie.Ja polecam Żel do mycia twarzy Ziaja Med Fizjoderm.Ma bardzo krótki skład,jest łagodny,nie pieni się,delikatnie nawilża,dobrze oczyszcza(rano używam jednej pompki,wieczorem myję nim twarz 2 razy)

  • Nie zapominajcie o tonizowaniu cery zaraz po jej umyciu.Ja zrezygnowałam ze sklepowych toników,na rzecz hydrolatów.Są w pełni naturalne w porównaniu do drogeryjnych toników.Do cery trądzikowej,tłustej lub mieszanej polecam hydrolat oczarowy-wiele zawdzięczam jego cudownemu działaniu.Mam zamiar w najbliższym czasie wypróbować również hydrolat różany :)
  • Grzebanie przy twarzy
Oto główna przyczyna rozprzestrzeniania się bakterii.Częste dotykanie twarzy skutkuje pojawianiem się nowych zmian.Pod żadnym pozorem nie wolno wyciskać tych już istniejących!Na zdjęciu poniżej bardzo dobrze widać skutki wyciskania.
Która z Was chciałaby mieć takie dziury w twarzy? To właśnie są skutki wyciskania.Pamiętajcie,że trądzik nie pozostawia po sobie blizn.Blizny zostają po grzebaniu przy twarzy.Wyciskanie również funduje nam stan zapalny.
Jeśli już wyskoczy nam jakiś ropniak,polecam potraktować go pastą cynkową(nie mylić z maścią cynkową.Maść cynkowa jest za tłusta)


Pastę cynkową kupicie,w aptece za grosze.Ja za moją dałam 2,50.
Można jej używać punktowo na takie właśnie zmiany które mamy ochotę wycisnąć.Smarujemy na noc,i na dzień jeśli mamy zamiar siedzieć cały dzień w domu.Gwarantuję że po 1-2(w zależności jak długo pasta będzie znajdowała się na zmianach-im dłużej tym lepiej) dniach nie będzie po kumplach śladu.Pasta działa zasuszająco,dlatego należy stosować ją tylko punktowo.
Im mniej majstrowania palcami przy twarzy,tym mniej problemów na przyszłość :)

A może znacie jeszcze inne przyczyny nasilania trądziku?
Miłego dnia :)
Patinka.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka