Dbam o cerę,ale trądzik nie ustępuje.Co robić?
Przede wszystkim należy znaleźć przyczynę powstawania oraz zaostrzania zmian trądzikowych.
- Może to być podłoże hormonalne, tutaj nie pomogą drogeryjne czy apteczne preparaty,warto zrobić szczegółowe badania hormonalne.
- Dieta.Co jemy? Różne produkty mogą powodować zaostrzanie się zmian trądzikowych.Nie jest to twardy schemat że czekolada,kakao i słodycze powodują trądzik.Jest to metoda prób,u każdego zmiany powoduje coś innego.
- Białko.Produkty białkowe mogą powodować zaostrzanie się zmian i powstawanie nowych.W tym przypadku należy zrezygnować z mleka i jego przetworów,jaj itd.Należy zainteresować się dietą bez białkową.
- Cukier.A właściwie wysoki indeks glikemiczny.Niżej wklejam Wam tabele IG
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja | 0 |
Kawa, herbata | 0 |
Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 |
Owoce morza | 0 |
Ryby | 0 |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 |
Śmietana kwaśna | 0 |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 |
Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 |
Wołowina | 0 |
Ocet | 5 |
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 |
Skorupiaki | 5 |
Awokado | 10 |
Agawa (syrop) | 15 |
Agrest złoty | 15 |
Brukselka | 15 |
Cebula | 15 |
Cukinia | 15 |
Cykoria | 15 |
Czarna porzeczka | 15 |
Fasolka pnąca | 15 |
Fasolka szparagowa | 15 |
Grzyby | 15 |
Imbir | 15 |
Kalafior | 15 |
Kapusta | 15 |
Kiełki (fasoli mung, soi, …) | 15 |
Kiszona kapusta | 15 |
Koper | 15 |
Korniszony (bez cukru) | 15 |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 |
Migdały | 15 |
Ogórek | 15 |
Oliwki | 15 |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje | 15 |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 |
Papryczki Chili | 15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Pesto | 15 |
Piniola | 15 |
Por | 15 |
Rabarbar | 15 |
Rzodkiew | 15 |
Sałata | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Soja | 15 |
Szczaw | 15 |
Szparagi | 15 |
Szpinak | 15 |
Tofu | 15 |
Zarodki (pszenne) | 15 |
Acerola | 20 |
Artiszoki | 20 |
Bakłażan | 20 |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 |
Czereśnie | 20 |
Fruktoza | 20 |
Jogurt sojowy | 20 |
Kakao (bez cukru) | 20 |
Karczochy | 20 |
Pędy bambusa | 20 |
Śmietana sojowa | 20 |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 |
Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 |
Agrest niebieski | 25 |
Borówki | 25 |
| |
Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 |
Czerwona porzeczka | 25 |
Fasola mung, flagolet | 25 |
Humus | 25 |
Jeżyny | 25 |
Mąka sojowa | 25 |
Maliny | 25 |
Masło migdałowe | 25 |
Masło z orzechów laskowych | 25 |
Pestki z dyni | 25 |
Truskawki | 25 |
Wiśnie | 25 |
Zielona soczewica | 25 |
Buraki surowe czerwone | 30 |
Ciecierzyca gotowana | 30 |
Czerwona soczewica | 30 |
Czosnek | 30 |
Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 |
Grejpfrut | 30 |
Gruszka | 30 |
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 |
Mandarynki | 30 |
Marakuja | 30 |
Marchew surowa | 30 |
Marmolada bez cukru | 30 |
Migdałowe mleko | 30 |
Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 30 |
Mleko sojowe | 30 |
Morele świeże | 30 |
Pamelo | 30 |
Pomidory | 30 |
Rzepa, brukiew (surowe) | 30 |
Soczewica żółta | 30 |
Twaróg odtłuszczony | 30 |
Amarant ziarno | 35 |
Biała fasola | 35 |
Brzoskwinie | 35 |
Ciecierzyca z puszki | 35 |
Czarna fasola | 35 |
Drożdże | 35 |
Drożdże piwne | 35 |
Dziki ryż | 35 |
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 |
Figi świeże | 35 |
Granat | 35 |
Groszek zielony | 35 |
Jabłka duszone | 35 |
Jabłka suszone | 35 |
Jabłko (świeże) | 35 |
Jogurt odtłuszczony | 35 |
Kukurydza antyczna indiańska | 35 |
Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 |
Lody słodzone fruktozą | 35 |
Mąka z ciecierzycy | 35 |
Musztarda Dijon | 35 |
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 |
Nektarynki | 35 |
Pigwa | 35 |
Pomarańcze | 35 |
Pomidory suszone | 35 |
Przecier pomidorowy | 35 |
Seler surowy (korzeń) | 35 |
Śliwki | 35 |
Sok pomidorowy | 35 |
Sorbet jabłkowy | 35 |
Słonecznik | 35 |
Wasa™ | 35 |
|
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 |
Fasola z puszki | 40 |
Figi suszone | 40 |
Gryka | 40 |
Kasza gryczana | 40 |
Laktoza | 40 |
Maca (z mąki pp) | 40 |
Makaron z mąki razowej - al dente | 40 |
Marchwiowy sok | 40 |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 |
Mleko kokosowe | 40 |
Morele suszone | 40 |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 |
Owies | 40 |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 |
Śliwki suszone | 40 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 |
Ananas (świeży) | 45 |
Banany niedojrzałe | 45 |
Chleb pp stostowany | 45 |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 |
Jęczmień (ziarno) | 45 |
kaszka pszenna bulgul | 45 |
Kokos | 45 |
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) | 45 |
| |
Makaron : typ Capellini | 45 |
Płatki śniadaniowe pełne | 45 |
Ryż basmati brązowy | 45 |
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 |
Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 |
Winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 |
Żurawina | 45 |
Bataty - słodkie kartofle | 50 |
Chayote - dyniowaty | 50 |
Chleb orkiszowy | 50 |
Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 |
Couscous ( pełne ziarno) | 50 |
Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 |
Kiwi | 50 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Mango | 50 |
Muesli (niesłodzone) | 50 |
Owoce lichee | 50 |
Persymona, kaki | 50 |
Ryż basmati | 50 |
Ryż brązowy | 50 |
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 |
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 |
Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 |
Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 |
Surimi ( paluszki krabowe) | 50 |
|
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Czerwony ryż | 55 |
Ketchup | 55 |
Maniok | 55 |
Musztarda (z cukrem) | 55 |
Nutella® | 55 |
Papaja | 55 |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 |
Sushi | 55 |
Banany dojrzałe | 60 |
Jęczmień dmuchany | 60 |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 |
Kasza manna | 60 |
Kasztan | 60 |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 |
Lody słodzone cukrem | 60 |
Majonez z cukrem | 60 |
Melon | 60 |
Miód | 60 |
Mleko tłuste | 60 |
Morele z puszki | 60 |
Owsianka | 60 |
Pizza | 60 |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…) | 60 |
Ryż długoziarnisty | 60 |
Ananas z puszki | 65 |
Buraki gotowane | 65 |
Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 |
Chleb pełnoziarnisty | 65 |
Chleb żytni z białej mąki | 65 |
Dżem z cukrem | 65 |
Kukurydza | 65 |
Kuskus | 65 |
Mąka kasztanowa | 65 |
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.. | 65 |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 |
Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 |
Rodzynki | 65 |
Syrop klonowy | 65 |
Tamarynda (słodzona) | 65 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 |
Amarantus dmuchany | 70 |
Bagietka | 70 |
Biały ryż | 70 |
| |
Biszkopt | 70 |
Brązowy cukier | 70 |
Bułki | 70 |
Chipsy | 70 |
Chleb ryżowy | 70 |
Cukier | 70 |
Daktyle suszone | 70 |
Kasza jęczmienna | 70 |
Kleik | 70 |
Maca (z białej mąki) | 70 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Makaron z białej mąki | 70 |
Melasa | 70 |
Napoje (słodzone) | 70 |
Polenta | 70 |
Proso | 70 |
Ravioli | 70 |
Risotto | 70 |
Rogalik | 70 |
Sucharki | 70 |
Tacos | 70 |
Ziemniaki gotowane | 70 |
Arbuz | 75 |
Dynia | 75 |
Kabaczek | 75 |
Bób gotowany | 80 |
Marchew gotowana | 80 |
Puree | 80 |
Biała mąka | 85 |
Mleko ryżowe | 85 |
Pasternak | 85 |
Prażona kukurydza | 85 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Ryż dmuchany | 85 |
Ryż paraboliczny | 85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 |
Seler gotowany (korzeń) | 85 |
Tapioka | 85 |
Chleb z białej mąki | 90 |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Mąka ryżowa | 95 |
Ziemniaki pieczone | 95 |
Ziemniaki zasmażane | 95 |
Glukoza | 100 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Piwo - maltoza | 110 |
|
U mnie głównym winowajcą jest właśnie wysoki IG.Staram się jeść tylko produkty z niskim i średnim IG,na te z wysokim nawet nie spoglądam.
Zrezygnowałam z alkoholu ponieważ zauważyłam,że po piątkowym piwku cera wygląda znacznie gorzej,pojawiają sie nowe zmiany których bardzo ciężko mi się pozbyć.Moje przebarwienia na policzkach to właśnie zasługa zeszłorocznej majówki,zaszalałam wtedy no.Wyeliminowałam z diety również jasne pieczywo.Dieta sprawdzi sie również u osób,które chcą schudnąć,takie dwa w jednym :) Ja nawet nie wiem kiedy zeszło ze mnie 5 kilo,nie cieszę się z tego powodu jednak ponieważ bardzo chciałabym przytyć.Jeśli nie chcecie tracić na wadze to przy takiej diecie warto zwiększać porcje posiłków i jeść częściej.
Alkohol-wiadomo,dla dobra cery wypadałoby zrezygnować.Alkohol nie tylko zaostrza zmiany trądzikowe,ale również przyczynia się do szybszego starzenia się cery,powstawania zmarszczek.
Papierosy również mają zły wpływ na cerę,ale o tym zapewne wie każdy palacz.Ja rzuciłam palenie rok temu i jest o niebo lepiej :)
- Słońce.Nasze kochane słońce.Odpowiedzialne za powstawanie przebarwień,piegów,oparzenia,raka skóry...mimo to niektórzy twierdzą że opalanie się poprawia stan cery trądzikowej.Czy aby na pewno?Skóra pod wpływem promieniowania produkuje więcej melaniny,przez co ciemnieje,a wszelkie zmiany stają się mniej widoczne niż na bladej skórze.Stają się mniej widoczne,ale nie znikają.Na początku występuje poprawa cery poprzez wysuszenie zmian trądzikowych,niedługo po tym gruczoły łojowe zaczynają pracować intensywniej co prowadzi do większego wydzielania sebum.To z kolei stanowi idealne środowisko do namnażania się bakterii odpowiedzialnych za powstawanie zmian trądzikowych.Oczywiście opalenizna wszystko przykryje,przez co zmiany staną się mniej widoczne.Dlatego największe nasilenie trądziku obserwuje się jesienią.Właśnie wtedy pokazują się niekorzystne efekty opalania.
- Woda.
Sprawa pierwsza.Ile płynów dziennie dostarczamy organizmowi? Jest to bardzo ważne.Odpowiednio nawodniony organizm,to zdrowy organizm a co za tym idzie-zdrowa cera.Dziennie powinno się wypić przynajmniej 1,5-2 litrów płynów.A co nawadnia najlepiej? Woda :) Bardzo ważne jest to, żeby nie pić duszkiem.To sprawia,że szybko chce nam się siku,a co za tym idzie? Wraz z moczem wypłukują się składniki mineralne dostarczane do organizmu.Dlatego należy pić powoli,a nie chlusnąć całą szklankę na raz ;)
Sprawa druga.Jaką wodą codziennie myjesz twarz? Woda w kranie jest zazwyczaj twarda, zawiera spore ilości chloru itd.Spróbuj przez 2 tygodnie myć twarz przegotowaną wodą,lub taką z butelki(niegazowaną).Jestem pewna że zauważysz różnicę :)
- Osuszanie twarzy po myciu.
Nie wolno wycierać twarzy w ręcznik,w który wycieramy resztę ciała,a już dopiero w ręcznik z którego korzystają inne osoby.Ręcznik jest idealnym miejscem do namnażania się bakterii,poprzez ciągłą wilgoć.Twarz najlepiej wycierać ręcznikiem papierowym-jest to najbardziej higieniczne rozwiązanie.
- Agresywne oczyszczanie twarzy
Żele przeznaczone do mycia cery trądzikowej,zazwyczaj zawierają mocne detergenty,alkohol.Te antybakteryjne również.Zbyt agresywnie oczyszczana cera bardzo szybko się buntuje.Bardzo ważne, aby środek,którym myjemy twarzy był łagodny.O mydle nawet nie myślcie.Ja polecam Żel do mycia twarzy Ziaja Med Fizjoderm.Ma bardzo krótki skład,jest łagodny,nie pieni się,delikatnie nawilża,dobrze oczyszcza(rano używam jednej pompki,wieczorem myję nim twarz 2 razy)
- Nie zapominajcie o tonizowaniu cery zaraz po jej umyciu.Ja zrezygnowałam ze sklepowych toników,na rzecz hydrolatów.Są w pełni naturalne w porównaniu do drogeryjnych toników.Do cery trądzikowej,tłustej lub mieszanej polecam hydrolat oczarowy-wiele zawdzięczam jego cudownemu działaniu.Mam zamiar w najbliższym czasie wypróbować również hydrolat różany :)
- Grzebanie przy twarzy
Oto główna przyczyna rozprzestrzeniania się bakterii.Częste dotykanie twarzy skutkuje pojawianiem się nowych zmian.Pod żadnym pozorem nie wolno wyciskać tych już istniejących!Na zdjęciu poniżej bardzo dobrze widać skutki wyciskania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrzspUdHtRv6AOJmlTQFI9xVKQb8IX8cqN_p-2jD7Oa4pwBldLYWw6yLMmxOS_6wbH0B8xM-U2V73sAm34aNbGbumujOyNGcs_TMiB2l5h8RqQJblTUB23zLK5Fn91u08XBxuqudUAw1zO/s1600/blizny_potradzikowe.jpg)
Która z Was chciałaby mieć takie dziury w twarzy? To właśnie są skutki wyciskania.Pamiętajcie,że trądzik nie pozostawia po sobie blizn.Blizny zostają po grzebaniu przy twarzy.Wyciskanie również funduje nam stan zapalny.
Jeśli już wyskoczy nam jakiś ropniak,polecam potraktować go pastą cynkową(nie mylić z maścią cynkową.Maść cynkowa jest za tłusta)
Pastę cynkową kupicie,w aptece za grosze.Ja za moją dałam 2,50.
Można jej używać punktowo na takie właśnie zmiany które mamy ochotę wycisnąć.Smarujemy na noc,i na dzień jeśli mamy zamiar siedzieć cały dzień w domu.Gwarantuję że po 1-2(w zależności jak długo pasta będzie znajdowała się na zmianach-im dłużej tym lepiej) dniach nie będzie po kumplach śladu.Pasta działa zasuszająco,dlatego należy stosować ją tylko punktowo.
Im mniej majstrowania palcami przy twarzy,tym mniej problemów na przyszłość :)
A może znacie jeszcze inne przyczyny nasilania trądziku?
Miłego dnia :)
Patinka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz